By continuing to use this site, you agree to our use of cookies. Find out more

Member postings for Phil Lambley

Here is a list of all the postings Phil Lambley has made in our forums. Click on a thread name to jump to the thread.

Thread: Harrison wiring
25/05/2019 07:51:56
Posted by Andrew Johnston on 25/05/2019 07:43:23:

Many industrial machine tools do not use, or need, neutral. In theory a three phase motor running in star has no net current flow to or from the star point. So there's no point in providing a neutral. If a 230V rail is needed internally it comes from a transformer connected across two phases.

I don't have a lubrication pump on my M300? The coolant pump runs separately from the main motor, controlled by a push button panel on the headstock end.

I'd double check the mechanical linkage from the saddle lever to the electrical box. I've had issues with mine; the levers might move, but any slack means they don't move enough to operate the contactors.

Andrew

sorry my bad I meant the coolant pump not lubrication

i know thers no issues with the supply as it runs all my other stuff fine ,

the lever on the machine is working fine when engaged it pushes the switches as it should I’ve checked all emergency switches etc

ahould ther be power to one side of the switches that the lever engages on as thers nothing ther

but like I say if I push the contactor with a screw driver it spins

thanks phil

24/05/2019 23:24:57

Hi guys I’m new here and looking for some wiring info for a Harrison 300 3 phase machine

I’ve recently bought this and the guy showed my a video of it working before it was in wired from his supply

I’ve now got it back to my workshop were I have 3 phase and wired it in as I think it should be but won’t work , the dro and lubrication pump is working but the motor won’t engage using the levered etc ,

the only way I can get the motor to spin up is by pressing the contractors in with a screwdriver , the rocker switches on the end of the lever all seem to be working etc, when I wired this in in the isolated box ther was a red /blue /yellow cable and an earth fastened to the side of the box so I’ve wired the 3 colour to L1/L2/L3 and earth to the terminal , ther doesn’t seem to be anywer for the neutral to go ? Also ther is a small blue wire run in to the box that’s not connected as I’m. It shire what to put it too but it runs into the machine to what looks to be a 415-110 transformer

any help really appreciated guys

Thread: Hi guys just bought a Harrison m300 and looking for info etc
24/05/2019 23:13:29

Hi guys I’m new to owning a lathe but I’ve just bought a Harrison m300

and looking for info on getting it working which is the best place to post my questions

thanks Phil

Magazine Locator

Want the latest issue of Model Engineer or Model Engineers' Workshop? Use our magazine locator links to find your nearest stockist!

Find Model Engineer & Model Engineers' Workshop

Latest Forum Posts
Support Our Partners
cowells
EngineDIY
Eccentric July 5 2018
emcomachinetools
ChesterUK
Warco
Eccentric Engineering
Subscription Offer

Latest "For Sale" Ads
Latest "Wanted" Ads
Get In Touch!

Do you want to contact the Model Engineer and Model Engineers' Workshop team?

You can contact us by phone, mail or email about the magazines including becoming a contributor, submitting reader's letters or making queries about articles. You can also get in touch about this website, advertising or other general issues.

Click THIS LINK for full contact details.

For subscription issues please see THIS LINK.

Digital Back Issues

Social Media online

'Like' us on Facebook
Follow us on Facebook

Follow us on Twitter
 Twitter Logo

Pin us on Pinterest